Cmentarz nr 340
- lokalizacja na wzg. 398 - tak
- nazwa Wola Nieszkowska - tak, to najbliższa nazwa na mapie, poza tym jest to teren WN
Cmentarz nr 341
- lokalizacja wzg. 419 - nie, bo 419 to wzgórze leży w zach. części przysiółka Zonia i tam żadnego cmentarza nie ma; Wichraż zaś ma kotę 388, tyle że nie na szczycie, a przy skrzyżowaniu; tak naprawdę to wzgórze jest wyższe od wzgórza "Zonia" o 10 m.
- nazwa Zonia jak wiemy nie pasuje, przysiółek znajduje się gdzie indziej (również na mapie!), niż pokazano na szkicu - natomiast droga do Zoni opisana na szkicu jak najbardziej się zgadza.
Nazewnictwo wg Brocha i Hauptmanna stosują np. K. Garduła i L. Ogórek w opracowaniu z 1988.
Przewodniki R. Frodymy wyszły chwilowo z zasięgu mojego wzroku, ale z tego co pamiętam jest tam 340 "Wola Nieszkowska - Zonia" i 341 "Wola Nieszkowska - Wichras" (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę).
O. Duda z kolei nazywa te cmentarze 340 "Wola Nieszkowska - Zonia" i 341 "Królówka".
Z tego, co widzę, najwyraźniej B. i H. poknocili w opisie położenia cmentarza 341. Oba obiekty leżą chyba w granicach katastralnych Woli Nieszkowskiej (ale sam przysiółek Zonia na wzg. 419 już nie). Stąd rację miałby R. Frodyma.
Ostatecznym dowodem jednak będzie sprawdzenie numerów cmentarzy na ich planach, o ile takowe się zachowały.
Swoją drogą, Szkieletek przy opisie cmentarza 340 zamieściła dane o poległych dla #341. Na #340 pochowano 228 Austriaków i 270 Rosjan.
Tak poza tym, są to piękne tereny - nie tylko historycznie, ale i krajobrazowo.
Nawet czołg z mojego avatara stał kawałeczek na południe.