Shiman pisze:Wyjście ewakuacyjne - ta betonowa rura
Takie było nasze pierwsze skojarzenie, no ale parę rzeczy nie pasuje. Przeglądnęliśmy dość dokładnie z Darulą jeden ze schronów i żadnego potencjalnego połączenia z tą studzienką nie widać. Nie we wszystkich schronach (budowanych na takim samym planie) taki element występuje. Wlazłem do jednej z tych studzienek i była to dość głęboka, ciasna studzienka, na dole zwiększała się jej średnica, niestety była zasypana kamieniami i spągu nie osiągnąłem. Jest ona zresztą zaznaczona na planie, którego zdjęcie wrzuciłem wyżej i nie jest tam zaznaczone żadne połączenie z obiektem.
Może to ta sławetna "metan rurka" odprowadzająca gazy z toalety. A przynajmniej tak tłumaczył jeden czech jak byliśmy z Jackiem koło Darkowiczek. Mam gdzieś na zdjęciach nieobsypany schron z wystającą w/w rurą z ziemi, gdzie Lipton ze stropodachu do niej zagląda.
Ludzie - na poprzednim wyjeździe wraz z Darulą i Grzesławem o ile pamiętają byliśmy w obiekcie, gdzie jeden z Czechów właśnie wyjaśnił, że to EXIT - tyle, że zamurowany
Shiman pisze:Ludzie - na poprzednim wyjeździe wraz z Darulą i Grzesławem o ile pamiętają byliśmy w obiekcie, gdzie jeden z Czechów właśnie wyjaśnił, że to EXIT - tyle, że zamurowany
a nam, że metan - rurka
Co prawda pomyliłem się i nie ja robiłem to zdjęcie Liptonowi, ale za to mam takie. Nie wydaje mi się, żeby to było do odprowadzania pierdów, ale kto tam Czechów wie.
Załączniki
Bogumin (414).JPG (118.57 KiB) Przejrzano 13803 razy
Po częsci oficjalnej zwiedzilismy inne elementy Twierdzy. Długie przedzieranie sie przez las, chaszcze, fosy w upale i chwilami w deszczu wynagrodziło nam wspaniałymi widokami ruin foru rogowego, chochoła malego, baterii tarasowej i kazamatowej.