Na krakowskim Kazimierzu znaleźć można ostatnimi czasy całkiem nowoczesne mezuzy.
Jedną z nich zauważyłam na ulicy Jakuba 21, przy wejściu do koszernego bistro Take Away Israeli Style.
Podobno można tam zjeść klimatycznie, tanio i dobrze, ale na papierowych talerzykach.
Osobiście nie próbowałam, ale wybieram się.
Mezuzy i ślady po nich
- szkieletek
- Starszy redaktor
- Załączniki
-
- Mezuza - Jakuba 21, Take Away Israeli Style (2).jpg (44.88 KiB) Przejrzano 11810 razy
-
- Mezuza - Jakuba 21, Take Away Israeli Style (1).jpg (46.61 KiB) Przejrzano 11810 razy
-
- Mezuza - Jakuba 21, Take Away Israeli Style.jpg (36.6 KiB) Przejrzano 11810 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ulica Kupa 18, współczesna mezuza tuż obok synagogi Izaaka.
Za drzwiami kryje się m. in. koszerny sklep.
Za drzwiami kryje się m. in. koszerny sklep.
You can buy kosher food at the kosher store in the
synagogue. A variety of packaged food and kosher meat is available.
Locally baked bread and challot can be provided as well. We strongly reccommend that a reservation be made in advance for baked goods in order to ensure availability,
- Załączniki
-
- Mezuza - Kupa 18.jpg (49.34 KiB) Przejrzano 11809 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ulica Dajwór 18.
Współczesne mezuzy na odrzwiach Galicia Jewish Museum. Są tam aż dwie sztuki.
Współczesne mezuzy na odrzwiach Galicia Jewish Museum. Są tam aż dwie sztuki.
- Załączniki
-
- Mezuzy - DajwĂłr 18, Galicia Jewish Museum (1).jpg (41.25 KiB) Przejrzano 11808 razy
-
- Mezuzy - DajwĂłr 18, Galicia Jewish Museum.jpg (41.02 KiB) Przejrzano 11808 razy
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ulica Józefa 42.
Współczesna mezuza metalowa i ślad po starej.
Współczesna mezuza metalowa i ślad po starej.
- Załączniki
-
- Mezuza - JĂłzefa 42 (1).jpg (40.8 KiB) Przejrzano 11797 razy
-
- Mezuza - JĂłzefa 42.jpg (55.71 KiB) Przejrzano 11797 razy
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ulica Józefa 41.
Zatynkowany ślad po mezuzie jest prawie nieczytelny.
Zatynkowany ślad po mezuzie jest prawie nieczytelny.
- Załączniki
-
- Mezuza - JĂłzefa 41 (2).JPG (53.69 KiB) Przejrzano 11796 razy
-
- Mezuza - JĂłzefa 41 (1).jpg (52.7 KiB) Przejrzano 11796 razy
-
- Mezuza - JĂłzefa 41.jpg (48.34 KiB) Przejrzano 11796 razy