Na terenie leśnej pozostałości po byłym poniemieckim lotnisku w okolicach Starego Grodkowa, mieści się coś takiego. Czyli miejsce pamięci po żołnierzach NSZ ze zgrupowania kpt. Henryka Flame -"Bartka".
Oto parę zdjęć na "smak", a pod spodem album z resztą zdjęć z mojej tam bytności.
Stary Grodków - tablica.jpg (523.58 KiB) Przejrzano 22358 razy
Stary Grodków - NSZ.jpg (193.23 KiB) Przejrzano 22358 razy
Stary Grodków - krzyż.jpg (88.34 KiB) Przejrzano 22358 razy
Stary Grodków - Batrek.jpg (160.89 KiB) Przejrzano 22358 razy
W zeszłym roku udało mi się odwiedzić miejsce, w którym , w dniu 1 grudnia 1947, został zamordowany Henryk Flame. Działo się to w restauracji w Zabrzegu pod Czechowicami. Zamachowcem był miejscowy milicjant Rudolf Dadak.
Bar istnieje do dziś, niedawno przeszedł gruntowny remont.
Zdjęcia pochodzą z kwietnia 2017 roku.
Restauracja w Zabrzegu (1).JPG (269.13 KiB) Przejrzano 22352 razy
Restauracja w Zabrzegu (2).JPG (317.31 KiB) Przejrzano 22352 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
Byłam w Zabrzegu rok temu, restauracja akurat przechodziła remont elewacji. Niemniej jednak żadnej tabliczki nie zauważyłam.
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."