Przedwojenne napisy z Krakowa
To nie są przedwojenne napisy, a pozostałość po ekipie filmowej. Realizowano tu kilka scen, kilku filmów.
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
- szkieletek
- Starszy redaktor
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie! Takich niuansów bez Waszej pomocy raczej nie uda mi się wychwycić w "nie swoim" mieście.
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- szkieletek
- Starszy redaktor
To prawda, jest. Dziękuję za informację!lipton pisze:Przy Biskupiej 14 w hallu jest tabliczka "Obuwie wycierać"...
Obuwie, rzecz jasna, wytarłam grzecznie, a było z czego.
- Załączniki
-
- Biskupia 14.JPG (85.52 KiB) Przejrzano 34884 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- szkieletek
- Starszy redaktor
Dzięki temu, iż nie byłam pewna, czy tabliczka znajduje się pod numerem 12, czy 14 przy ulicy Biskupiej, w sieni kamienicy pod dwunastką odkryłam piękną płytkę ceramiczną z danymi twórcy posadzki.
Trzeba będzie zacząć zaglądać do klatek schodowych.
Trzeba będzie zacząć zaglądać do klatek schodowych.
- Załączniki
-
- Ulica Biskupia 12 w Krakowie (2).JPG (38.57 KiB) Przejrzano 34883 razy
-
- Ulica Biskupia 12 w Krakowie (1).JPG (38.92 KiB) Przejrzano 34883 razy
Powiem tak. Gdybym był właścicielem albo administratorem takiej kamienicy ze starą glazurą w sieni/korytarzu/podjeździe/na klatce a miał nieco środków w zapasie, tobym sobie zafundował czyszczenie i konserwację tej ceramiki. Firmę konser...wową do tych spraw znaleźć nie tak trudno. Pamiętam jakie wrażenie robiły na mnie klatki schodowe przedwojennych kamienic na jednej z ulic w Mediolanie. Mimochodem rzucałem okiem, chciałem porównać z naszym międzywojniem. Szkoda, że to nasze takie zakopcone...
Ja nie jestem na tyle szalony, żeby mniemać coś czy też nie mniemać...
- szkieletek
- Starszy redaktor
- szkieletek
- Starszy redaktor
A tymczasem czas na spacer na Podgórze. Przy ulicy Bolesława Limanowskiego 13 zachował się przedwojenny napis, a właściwie sygnatura.
Starannie ją odnowiono podczas remontu budynku Muzeum.
Starannie ją odnowiono podczas remontu budynku Muzeum.
- Załączniki
-
- Ulica BolesÂława Limanowskiego (3).JPG (27.15 KiB) Przejrzano 34851 razy
-
- Ulica BolesÂława Limanowskiego 13.JPG (23.9 KiB) Przejrzano 34851 razy
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ludzie, ludzie!
Cuda w tej budzie! Jan Godzicki z ulicy Biskupiej 8!
Cuda w tej budzie! Jan Godzicki z ulicy Biskupiej 8!
- Załączniki
-
- Ulica Biskupia 8 (1).JPG (45.63 KiB) Przejrzano 34837 razy
-
- Ulica Biskupia 8 (2).JPG (49.37 KiB) Przejrzano 34837 razy