Bastion I 1/2
Bastion I 1/2 - planik z 1864 roku. Pytanie, czy bastion kiedykolwiek istniał w takiej formie, a jeżeli tak to kaponiera szyjowa została zburzona w czasie budowy nasypu i torów kolei obwodowej. (?)
- Załączniki
-
- b12.jpg (65.12 KiB) Przejrzano 31531 razy
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
Obawiam się, że aż tak wypaśnie nie było. W wersji zrealizowanej nie miał nawet kaponier barkowych, a czołowa była taka odkryta, z ziemnym kopczykiem w środku stanowiącym zaplecek dla obsady stanowisk. Tak naprawdę, to tzw. główne obwałowanie krakowskie zostało po części zrobione polowo - prowizorycznie i I 1/2 jest tu dobrym przykładem... Plany były piękne i ambitne, widziałem różne wersje, miało być np. aż 5 fortów reditowych takich, jak Kleparz. A finalnie wyszło dość mikro.
Co to jest - trzeba by precyzyjnie to umiejscowić w terenie i porównać ze starymi planami, odnosząc się do starych budynków, istniejących i wtedy, i dziś. No i zobaczyć ten relikt z góry, by poznać jego rozplanowanie. Zdjęcia z poziomu terenu tego nie zapewnią. W każdym razie, inwentaryzacja tego jest bardzo pożądana.
Co to jest - trzeba by precyzyjnie to umiejscowić w terenie i porównać ze starymi planami, odnosząc się do starych budynków, istniejących i wtedy, i dziś. No i zobaczyć ten relikt z góry, by poznać jego rozplanowanie. Zdjęcia z poziomu terenu tego nie zapewnią. W każdym razie, inwentaryzacja tego jest bardzo pożądana.
TANI KALENDARZOWY KICZ FOTOGRAFICZNY
Byłem dzisiaj zobaczyć jak to wygląda. Ruiny fundamentów - cegła i kamień wapienny. Wygląda jakby im to wstrzymało roboty i za bardzo nie wiedzą jak to ugryść. Boją się odsłaniać bo może z tego wyjść klops, a nie budowa
Poniżej plany bastionu i fotki z miejscem, które jest odsłonięte. (???)

Poniżej plany bastionu i fotki z miejscem, które jest odsłonięte. (???)
- Załączniki
-
- a5.jpg (102.14 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a4.jpg (108.82 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a3.jpg (105.49 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a2.jpg (105.95 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a1.jpg (103.4 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a02.jpg (73.41 KiB) Przejrzano 31513 razy
-
- a01.jpg (100.79 KiB) Przejrzano 31513 razy
www.rawelin.org
www.rawelin.org
Budynek, który zaznaczyłeś, to depot Czerwonego Krzyża. I najpewniej to właśnie odkopali.
Tak sobie myślę natomiast, że być może on stał na fortecznych fundamentach - może tę kaponierę zapola zaczęto stawiać, ale jej nie ukończono (brak kasy na takie zabawy po wojnie 1859 i 1861) i na jej fundamentach postawiono depot... Grubość murów daje do myślenia.
Względnie, mogło być też tak, że kaponiera została częściowo zbudowana ale po wybudowaniu kolei cyrkumwalacyjnej i wyburzeniu części kaponiery pod ten wał została odcięta od bastionu, utraciła funkcje bojowe i została adaptowana na magazyn. Nie potrafię tego zweryfikować na szybko
Tak sobie myślę natomiast, że być może on stał na fortecznych fundamentach - może tę kaponierę zapola zaczęto stawiać, ale jej nie ukończono (brak kasy na takie zabawy po wojnie 1859 i 1861) i na jej fundamentach postawiono depot... Grubość murów daje do myślenia.
Względnie, mogło być też tak, że kaponiera została częściowo zbudowana ale po wybudowaniu kolei cyrkumwalacyjnej i wyburzeniu części kaponiery pod ten wał została odcięta od bastionu, utraciła funkcje bojowe i została adaptowana na magazyn. Nie potrafię tego zweryfikować na szybko

TANI KALENDARZOWY KICZ FOTOGRAFICZNY
Raczej tak
Zrób też w szerokim planie, żeby było widac ul. Reymonta i Ingardena. Koniecznie fotka pokazująca połozenie reliktów w stosunku do ul.Krupniczej.
Mam nadzieje, że to bardziej odkopią...

Zrób też w szerokim planie, żeby było widac ul. Reymonta i Ingardena. Koniecznie fotka pokazująca połozenie reliktów w stosunku do ul.Krupniczej.
Mam nadzieje, że to bardziej odkopią...
www.rawelin.org
www.rawelin.org
Lipton to łukowate sklepienie z cegły.
www.rawelin.org
www.rawelin.org
-
- Starszy redaktor
No niezupełnie ale:krakał pisze:Mephisto pisze:Nie wiem czy w ogóle uda mi się dostać do budynku ale spróbuję - jest to dość niebezpieczne
YYYYY...To w Paderevianum biją?
1. Na teren budowy nie wpuszczają wszystkich chętnych
2. Budynek jest w złym stanie technicznym
3. Aby zrobić jako takie zdjęcie trzeba się wspiąć na górę (czyt. IX piętro) pieszo
Wczoraj byłem i z uwagi na fatalną pogodę i ruch ciężkich pojazdów sesja zdjęciowa
została przełożona na inny termin.
Mam umowę z kierownikiem budowy, że jak coś więcej odkryją (w sensie odsłoną), to da mi znać i wtedy podejdę zrobić parę fotek, zatem proszę o cierpliwość...