Zaproszenie na zwiedzanie ciężkiego schronu bojowego Nr 75
-
- Użytkownik
Zaproszenie na zwiedzanie ciężkiego schronu bojowego Nr 75
W ramach tegorocznych Górnośląskich Dni Dziedzictwa, będzie możliwość zwiedzania ciężkiego schronu bojowego Nr 75, należącego niegdyś do samodzielnej grupy bojowej wzg. 291 "Kłodnica".
http://www.fortyfikacja.pl/index.php?a=klodnica
W latach 2007 - 2009/2010 obiekt ten został całkowicie wyremontowany przez rodzinę pasjonatów, przy wykorzystaniu swoich sił i środków. Oprócz zrekonstruowanego wyposażenia, wewnątrz znajduje się bogata wystawa dotycząca historii Obszaru Warownego "Śląsk", przedwojennego Górnego Śląska oraz II wojny światowej.
I termin zwiedzania: sobota 24 września, w godzinach 10.00 - 15.00
II termin zwiedzania: sobota 1 października, w godzinach 10.00 - 15.00
Lokalizacja obiektu: Ruda Śląska - Kochłowice, teren ogródka działkowego przy ul. Pomorskiej (praktycznie pod sam schron można podjechać samochodem).
PS
Od czasu ostatniej wizyty Kolegów z Rawelinu, trochę się zmieniło
http://www.fortyfikacja.pl/index.php?a=klodnica
W latach 2007 - 2009/2010 obiekt ten został całkowicie wyremontowany przez rodzinę pasjonatów, przy wykorzystaniu swoich sił i środków. Oprócz zrekonstruowanego wyposażenia, wewnątrz znajduje się bogata wystawa dotycząca historii Obszaru Warownego "Śląsk", przedwojennego Górnego Śląska oraz II wojny światowej.
I termin zwiedzania: sobota 24 września, w godzinach 10.00 - 15.00
II termin zwiedzania: sobota 1 października, w godzinach 10.00 - 15.00
Lokalizacja obiektu: Ruda Śląska - Kochłowice, teren ogródka działkowego przy ul. Pomorskiej (praktycznie pod sam schron można podjechać samochodem).
PS
Od czasu ostatniej wizyty Kolegów z Rawelinu, trochę się zmieniło
Re: Zaproszenie na zwiedzanie ciężkiego schronu bojowego Nr
Dziekujemy za zaproszenie. Może, może...
A mianowicie co? Ciekawy jestem, czy cos przybyło w wyposażeniu schronu.matthias.skl pisze:Od czasu ostatniej wizyty Kolegów z Rawelinu, trochę się zmieniło
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
-
- Użytkownik
No to szukamy Matthiasa na zdjeciach Czy to ty kopałeś zrzutnie łusek z kopuły?
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
www.rawelin.org
www.rawelin.org
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
Udało mi się dzisiaj dotrzeć.
Jak widać ze zdjęcia nie tylko mnie
Byłem pierwszy raz na tym obiekcie, ale oglądając archiwalne zdjęcia i znając nasze realia "dbania" o tego typu obiekty jestem pod wrażeniem wykonanych prac.
Żałuję, że z braku czasu nie było okazji zwiedzić sąsiednich obiektów, ani więcej posłuchać o historii tego, ale może jeszcze kiedyś będzie okazja ...
W nastepnych postach parę fotek
Jak widać ze zdjęcia nie tylko mnie
Byłem pierwszy raz na tym obiekcie, ale oglądając archiwalne zdjęcia i znając nasze realia "dbania" o tego typu obiekty jestem pod wrażeniem wykonanych prac.
Żałuję, że z braku czasu nie było okazji zwiedzić sąsiednich obiektów, ani więcej posłuchać o historii tego, ale może jeszcze kiedyś będzie okazja ...
W nastepnych postach parę fotek
To maskowanie jest kapitalne ! Odcień zieleni może nie jest do końca trafiony ale całość nie jest nachalna, stonowana i przede wszystkim nie zatraca patyny betonu. Dla mnie to wzór dla wszystkich innych adaptacji. Kopuła nieco za bardzo się świeci / jak psu ....a / i ta zieleń... a wystarczy popatrzyć na otoczenie
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik