Wszystkomające telefony i inne gadżety
Wszystkomające telefony i inne gadżety
Czasem zdąża się każdemu "zakręcić się" w obcym i nieznanym terenie: las, boczna droga, blokowisko w Hucie, itp., a mapy pod ręką brak... Niektóre modele telefonów mają wbudowane odbiorniki GPS, który w podbramkowej sytuacji może uratować skórę.
Może ktoś ma informację, jak działa telefon Nokia 6650, ile jest warte oprogramowanie Nokia Maps, czy można ściągnąć inne mapy innego dostawcy i wgrać je do pamięci. Zależy mi na informacji, czy telefon pomoże namierzyć miejsce na podstawie wpisanych namiarów GPS, ściągniętych np. z netu
Może ktoś ma informację, jak działa telefon Nokia 6650, ile jest warte oprogramowanie Nokia Maps, czy można ściągnąć inne mapy innego dostawcy i wgrać je do pamięci. Zależy mi na informacji, czy telefon pomoże namierzyć miejsce na podstawie wpisanych namiarów GPS, ściągniętych np. z netu
Polka na erkaem i granaty... Orkiestra tusz!
Nie wiem jak przytoczony przez Ciebie model, ale Nokia N95 8GB pracuje na mapach tylko online. Czyli za działanie gps na mapach płacisz 
Nokia 6650 ma bardzo mały wyświetlacz (taka kopia Motoroli), jak na urządzenie obsługujace gps, automapa itp.
Nokia 6650 ----------------------------------------------------------------Nokia N95

Nokia 6650 ma bardzo mały wyświetlacz (taka kopia Motoroli), jak na urządzenie obsługujace gps, automapa itp.

Nokia 6650 ----------------------------------------------------------------Nokia N95
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
Czyli dalej nie wiem nic...A co sądzicie o takim czymś. Kosztuje ok 400 zł.
Garmin GPS eTREX H
eTrex H jest przedstawicielem nowej grupy urządzeń serii eTrex, wprowadzonych na rynek przez firmę Garmin w lipcu 2007 roku. Urządzenie to w stosunku do swojego poprzednika otrzymało nowy wysokiej czułości, moduł GPS, który zapewnia bezproblemową pracę urządzenia w każdych warunkach. Zastosowanie tego modułu spowodowało jednak nieznaczne skrócenie czasu pracy na komplecie baterii (2 baterie AA) do maksymalnie 17 godzin.
Nowy eTrex wyposażony jest w ten sam co dotąd, monochromatyczny wyświetlacz LCD, zapewniający prezentację informacji w 4 odcieniach szarości. Zewnętrznie urządzenie to nie odróżnia się niczym (poza oznaczniem modelu) od dotychczasowego modelu - posiada żółtą obudowę z czarną gumą okalającą na jej bokach. Na bokach obudowy rozmieszczone zostały również przyciski przeznaczone do obsługi tego urządzenia. Obudowa eTrex H zapewnia pełną wodoszczelność wg standardu IPX 7, czyli wytrzymuje zanurzenie do 1 metra na czas 30 minut. eTrex H, jako podstawowy model tej linii, w dalszym ciągu jest wyposażony wyłącznie w port szeregowy RS232, którego złącze znajduje się w górnej części tylnej ściany obudowy. Urządzenie wyposażone jest w antenę wbudowaną i nie posiada złącza dla anteny zewnętrznej.
eTrex H jako urządzenie podstawowe w rodzinie eTrex nie posiada mapy wbudowanej, jak również nie umożliwia korzystania z map dodatkowych. Jedyna dostępna pamięć tego urządzenia, pozwala na zapisywanie w niej takich danych użytkownika jak waypointy, zaplanowane trasy, jak i zarejestrowane ślady podróży. Dane te mogą być również przesyłane (w obie strony) do kompatybilnego oprogramowania zainstalowanego na PC. Urządzenie zapewnia oczywiście możliwość nawigacji w oparciu o dane użytkownika. Skorzystać można z opcji nawigacji w linii prostej do wybranego celu (nawigacja GoTo), nawigacji wg zaplanowanej w oparciu o waypointy trasy, a także nawigacji w oparciu o zarejestrowany wcześniej ślad podróży (TrackBack).
Garmin GPS eTREX H
eTrex H jest przedstawicielem nowej grupy urządzeń serii eTrex, wprowadzonych na rynek przez firmę Garmin w lipcu 2007 roku. Urządzenie to w stosunku do swojego poprzednika otrzymało nowy wysokiej czułości, moduł GPS, który zapewnia bezproblemową pracę urządzenia w każdych warunkach. Zastosowanie tego modułu spowodowało jednak nieznaczne skrócenie czasu pracy na komplecie baterii (2 baterie AA) do maksymalnie 17 godzin.
Nowy eTrex wyposażony jest w ten sam co dotąd, monochromatyczny wyświetlacz LCD, zapewniający prezentację informacji w 4 odcieniach szarości. Zewnętrznie urządzenie to nie odróżnia się niczym (poza oznaczniem modelu) od dotychczasowego modelu - posiada żółtą obudowę z czarną gumą okalającą na jej bokach. Na bokach obudowy rozmieszczone zostały również przyciski przeznaczone do obsługi tego urządzenia. Obudowa eTrex H zapewnia pełną wodoszczelność wg standardu IPX 7, czyli wytrzymuje zanurzenie do 1 metra na czas 30 minut. eTrex H, jako podstawowy model tej linii, w dalszym ciągu jest wyposażony wyłącznie w port szeregowy RS232, którego złącze znajduje się w górnej części tylnej ściany obudowy. Urządzenie wyposażone jest w antenę wbudowaną i nie posiada złącza dla anteny zewnętrznej.
eTrex H jako urządzenie podstawowe w rodzinie eTrex nie posiada mapy wbudowanej, jak również nie umożliwia korzystania z map dodatkowych. Jedyna dostępna pamięć tego urządzenia, pozwala na zapisywanie w niej takich danych użytkownika jak waypointy, zaplanowane trasy, jak i zarejestrowane ślady podróży. Dane te mogą być również przesyłane (w obie strony) do kompatybilnego oprogramowania zainstalowanego na PC. Urządzenie zapewnia oczywiście możliwość nawigacji w oparciu o dane użytkownika. Skorzystać można z opcji nawigacji w linii prostej do wybranego celu (nawigacja GoTo), nawigacji wg zaplanowanej w oparciu o waypointy trasy, a także nawigacji w oparciu o zarejestrowany wcześniej ślad podróży (TrackBack).
http://www.bartsport.pl/gps/garmin-etre ... tAodDUN5bw
tu masz taniutki model...
ja się nie znam, ale zapewne taniej by wyszła dobra mapa i kompas

tu masz taniutki model...
ja się nie znam, ale zapewne taniej by wyszła dobra mapa i kompas

Powiem tak: mam możliwość otrzymania za free tej nokii 6650. Nigdy nie miałem GPS i nigdy z niego nie korzystałem (mapa i kompas, czasami). Od jakiegoś czasu mam dość polegania na własnej spostrzegawczości, przeczuciu i takich tam. Przydałby się jakiś wspomagacz, najlepiej razem z telefonem - nie chodzi o wypas za 1500 zł tylko o coś poręcznego, bez dopłacania za korzystanie z map, z prostymi funkcjami: idź do zadanego koordynatu GPS, wyświetl trasę, może kompas
To ja juz nie wim co chcesz... Garmin GPS eTREX H to nie telefon!
A w Noki bedziesz płacił za mapy
A w Noki bedziesz płacił za mapy

www.rawelin.org
www.rawelin.org
Nie bo za ta usługe trzeba dodatkowo płacić
, ale darowanemu koniowi nie patrzy sie w zęby 
Dowiedz sie jak to działa i już
PS. Ja mam z radiem, kamera, aparatem i innymi pierdołami.... tylko po co mi to w telefonie

Dowiedz sie jak to działa i już

PS. Ja mam z radiem, kamera, aparatem i innymi pierdołami.... tylko po co mi to w telefonie

www.rawelin.org
www.rawelin.org
Kiedyś planowałem zakup Etrex Legend Garmina, ale cena mnie zablokowała.
Garmin ma mapy za free, i wiele innych fajnych bajerków czego nie znajdziesz w telefonie. W mojej Noki E 61 GPS działa tek sobie, dodatkowo jak pisał Darula trzeba wykupić mapy. Chyba jednak wolę Laptopa z anteną.
Jeaeli miałbym wybierać na terenowe poszukiwania i tułaczkę po lasach wybrałbym Garmina.
Garmin ma mapy za free, i wiele innych fajnych bajerków czego nie znajdziesz w telefonie. W mojej Noki E 61 GPS działa tek sobie, dodatkowo jak pisał Darula trzeba wykupić mapy. Chyba jednak wolę Laptopa z anteną.
Jeaeli miałbym wybierać na terenowe poszukiwania i tułaczkę po lasach wybrałbym Garmina.
Grzesław DeZoo
Od 4 lat korzystam z GPS. Nigdy nie używałem do tego telefonu, czy też specjalizowanych gadżetów do nawigacji samochodowej. Mój zestaw (zresztą, znany od dawna leciwym rawelinowcom
) to palmtop lub laptop z zewnętrznym odbiornikiem GPS, kiedyś podłączonym na kabelkach, dziś na Bluetooth.
Czyli, właściwie nie mam nic do powiedzenia.

Czyli, właściwie nie mam nic do powiedzenia.

krakowska firma Compass ma aplikacje do telefonów Trekbuddy którą niestety trzeba kupić. Musiałbyś jeszcze dokupić mapy w wersji elektronicznej i je wgrać na telefon. wydaje mi sie ze potrzebnyn jest jeszcze odbiornik GPS który łączy sie z telefonem poprzez bluetooth.http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p ... ategory=19
http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p ... ategory=16
http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p ... ategory=16
tutaj jest jeszcze mini test ze zdjęciami http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=16&art=3091