Aparat do muzeów
Aparat do muzeów
Witajcie,
Jestem wielkim pasjonatem historii i dużo czasu spędzam w muzeach, część z nich jest podziemna. Strasznie złe są tam warunki oświetleniowe. Czy ktoś zna jakiś aparat łatwy w obsłudze, który poradziłby sobie w takim świetle zrobić jakieś fajne pamiątkowe zdjęcia?
Jestem wielkim pasjonatem historii i dużo czasu spędzam w muzeach, część z nich jest podziemna. Strasznie złe są tam warunki oświetleniowe. Czy ktoś zna jakiś aparat łatwy w obsłudze, który poradziłby sobie w takim świetle zrobić jakieś fajne pamiątkowe zdjęcia?
Re: Aparat do muzeów
Darula posiada taki aparacik co robi zdjęcia nawet jak nie ma światła.
Nikoś, tylko nie wiem jaki to model
Nikoś, tylko nie wiem jaki to model

Nikon P340
Ale każdy jest dobry z jasnym obiektywem np.1,8 i matrycą, która przy podwyższonym ISo nie robi ziarna na zdjeciu.
Ale każdy jest dobry z jasnym obiektywem np.1,8 i matrycą, która przy podwyższonym ISo nie robi ziarna na zdjeciu.
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
a to teraz mozna już robic zdjęcia z muzeum?
za moich czasów było to niedozwolone :P
za moich czasów było to niedozwolone :P
Już nawet kapci do ślizgania się nie ma.
A fotografowanie zależy od muzeum. Każda placówka może ustalić swoje zasady.
Przykład z Oświęcimia: "Fotografowanie i filmowanie na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu w celach prywatnych, bez użycia lamp błyskowych i statywów, jest dozwolone za wyjątkiem sali z w bloku nr 4 oraz w podziemiach bloku nr 11."
A fotografowanie zależy od muzeum. Każda placówka może ustalić swoje zasady.
Przykład z Oświęcimia: "Fotografowanie i filmowanie na terenie Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu w celach prywatnych, bez użycia lamp błyskowych i statywów, jest dozwolone za wyjątkiem sali z w bloku nr 4 oraz w podziemiach bloku nr 11."
co za czasy, kapci niema?
biedne dzieciaki, co one w tym muzeum robia
biedne dzieciaki, co one w tym muzeum robia

Np czytają z zapałem biografię Rembranta na smartfonie:

- Jewkus w Butach
- Użytkownik

przerazajace to ,
teraz powinien być zakaz używania komórek w muzeach!
teraz powinien być zakaz używania komórek w muzeach!
niezależnie jaki aparat trzeba zwrócić uwagę na kilka spraw, w muzeum jest dość ciemno, przez co zdjęcia mogą być ruszone, dlatego też trzeba trzymać poniżej czasu naświetlania 1/60 i robić zdjęcia na wdechu :D trzeba też pamiętać o balansie bieli i ustawić w miarę możliwości by żółte lampy muzeum, nie zazółciły wszystkiego
xxx
- szkieletek
- Starszy redaktor
Odpowiedni sprzęt i właściwe oddychanie zazwyczaj załatwiają sprawę.
- Załączniki
-
- Leon.jpg (260.81 KiB) Przejrzano 37764 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
szkieletek pisze:Odpowiedni sprzęt i właściwe oddychanie zazwyczaj załatwiają sprawę.

xxx