Frankelplatz Breslau
Jak Bartek obiecał, tak zrobił Pozbierał stłuczkę i przesłał mi przez Darulę. Wrzucam foty, bo chociaż to wszystko w kawałkach, to sygnatury ciekawe. Gagarin raz jeszcze wielkie dzięki Jak coś jeszcze znajdziesz, to wiesz
Piersza rzecz wygląda na talerz, a właściwie chyba półmisek (KPM Echt Unterglasur Oswald Reichelt, Breslau). Czyli KĂśnigliche Porzellan-Manufaktur. Gdzieś mi wyskoczyło, że fabryka we Wrocławiu powstała w 1831 roku, ale nie udało mi się znaleźć potwierdzenia tej informacji i zestawu sygnatur z datowaniem. Myślę, że to pewnie lata 20., 30. No a waza, a właściwie jej solidna podstawa to już czasy wojenne i fabryka "Bohemia" dla Służby Pracy Rzeszy. "Bohemia" jak sama nazwa wskazuje, powstała w Czechach (NovĂĄ Role) w 1921 roku. W latach 1922-45 produkcja odbywała się we współpracy z firmą Philip Rosenthal AG Selb. Oprócz "domowego" (i jak widać po tej skorupce-nie tylko )użytku, produkowano m.in. na potrzeby hoteli, zestawy do kawy i herbaty.
Piersza rzecz wygląda na talerz, a właściwie chyba półmisek (KPM Echt Unterglasur Oswald Reichelt, Breslau). Czyli KĂśnigliche Porzellan-Manufaktur. Gdzieś mi wyskoczyło, że fabryka we Wrocławiu powstała w 1831 roku, ale nie udało mi się znaleźć potwierdzenia tej informacji i zestawu sygnatur z datowaniem. Myślę, że to pewnie lata 20., 30. No a waza, a właściwie jej solidna podstawa to już czasy wojenne i fabryka "Bohemia" dla Służby Pracy Rzeszy. "Bohemia" jak sama nazwa wskazuje, powstała w Czechach (NovĂĄ Role) w 1921 roku. W latach 1922-45 produkcja odbywała się we współpracy z firmą Philip Rosenthal AG Selb. Oprócz "domowego" (i jak widać po tej skorupce-nie tylko )użytku, produkowano m.in. na potrzeby hoteli, zestawy do kawy i herbaty.
- Załączniki
-
- skorupy.jpg (29.16 KiB) Przejrzano 14310 razy
-
- talerz-sygnatura.jpg (10.82 KiB) Przejrzano 14310 razy
-
- talerz.jpg (39.12 KiB) Przejrzano 14310 razy
-
- waza-sygnatutra.jpg (5.98 KiB) Przejrzano 14310 razy
-
- waza.jpg (38.7 KiB) Przejrzano 14310 razy
Przy okazji poszukiwań, natknęłam się na jeszcze taką stronę:
http://www.breslau-wroclaw.de/de/bresla ... onal=&=Los
Można wyszukiwać mieszkańców po nazwisku.
Natomiast na Rajskiej wpadła mi w ręce taka książeczka:
http://www.breslau-wroclaw.de/de/bresla ... onal=&=Los
Można wyszukiwać mieszkańców po nazwisku.
Natomiast na Rajskiej wpadła mi w ręce taka książeczka:
- Załączniki
-
- kronikaBreslau.jpg (39.8 KiB) Przejrzano 14309 razy
Noo Jenny ładnie wypucowane "skorupy", parkiet tez niczego sobie gagarin szukaj reszty do sklejenia
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
Co do książki ks. Peikerta to czytałem i wszystkim polecam. Są to relacje spisywane na bieżąco i świetnie oddają klimat tego okresu. Mieszkam zresztą teraz na terenie parafii św. Maurycego, której autor był proboszczem :)
Teraz to będę musiał poczekać aż stopnieje śnieg zanim wybiorę się do lasku. Ostatnio znalazłem tam poniemiecki nagrobek
Teraz to będę musiał poczekać aż stopnieje śnieg zanim wybiorę się do lasku. Ostatnio znalazłem tam poniemiecki nagrobek