Propozycja na sobotę jest następująca:
- Będzin schron przeciwlotniczy pod Wzgórzem Zamkowym
- obiekty OWS w okolicach Bytomia, prawdopodobnie PO Dąbrówka Wielka
generalnie w tym rejonie jest co ogladać, kwestia na ile nam czasu wystarczy.
Wyjazd ok godz 10.00, ale godzina jeszcze nie jest na 100% pewna, wiec jak ktoś ma zamiar się wybrać to niech da znać na forum, a jutro koło 9 potwierdzimy godzinę wyjazdu telefonicznie.
Z tego co widziałem na FB, jak się mają obecnie podziemia będzińskie do tego co było dostępne kilka lat temu na tyłach zamku przy cmentarzu żydowskim ?
Dla mnie tragedia, zniszczyli sporo, zamurowali jeszcze wiecej i ten przerost formy przed wejściami
O poziomie wiedzy przewodnika i opowiadanych bajkach nie będę sie wypowiadał - nie znam się
a to jest dopiero początek przebudowy. Chcą tam stworzyć coś na podobieństwo podziemi Rynku czyli multimedia, monitory, lasery, bajery.... Przewodnik opowiadał coś np o tramwaju z okresu międzywojennego, do którego będzie można wejść, a na oknach będą wyświetlane filmy z tego okresu. Więc żeby móc zastosować tego typu rozwiązania pewnie przebudują to jeszcze bardziej.
Ale da się dojść do tej części znanej niektórym sprzed lat, czy to jest całkiem coś innego? Widzę, iż jest to umiejscowione sporo przed kościołem i zamkiem, a do starego wejścia jest dość duża odległość.
Darku miałeś zdjęcie z Szymkiem przy wejściu, charakterystyczne poprzecznice wewnątrz, zanim wchodziło się do głównego korytarza. Wejście znajdowało się na tyłach zamku, przy ul. Podzamcze. Obecnie wejście zostało zniwelowane i wygląda tak: