Oto marne resztki uchwytu starej latarni gazowej, znajdującej się na ścianie domu przedpogrzebowego, na żydowskim cmentarzu przy ulicy Miodowej.
Bardzo intrygują mnie tego typu zabytki.
Mam nadzieję, że gdzieś jeszcze w Krakowie natrafię na tego typu pamiątki przeszłości (Sukiennice i Gazownia to zbyt oczywiste miejsca )
Stara latarnia gazowa
- szkieletek
- Starszy redaktor
Stara latarnia gazowa
- Załączniki
-
- Latarnia gazowa (3).JPG (26.94 KiB) Przejrzano 18464 razy
-
- Latarnia gazowa (4).JPG (31.03 KiB) Przejrzano 18464 razy
-
- Latarnia gazowa (2).JPG (33.79 KiB) Przejrzano 18464 razy
-
- Latarnia gazowa (1).JPG (39.63 KiB) Przejrzano 18464 razy
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- Jewkus w Butach
- Użytkownik
- szkieletek
- Starszy redaktor
Dziękuję. Naprawdę jest mi miło.
98% ludzi stwierdziłoby, że nic ich to stare żelastwo nie obchodzi.
98% ludzi stwierdziłoby, że nic ich to stare żelastwo nie obchodzi.
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
- szkieletek
- Starszy redaktor
Panie i panowie, oto kolejny relikt oświetlenia gazowego.
Kraków, ulica Kanonicza 6.
Pod murem widnieje tu podstawa pod rurkę dla zawieszanej na elewacji budynku lampy gazowej.
Jestem absolutnie pewna, że ta instalacja służyła właśnie do tego celu, od roku poluję na podobne relikty i już się nauczyłam, jak one wyglądają.
Kraków, ulica Kanonicza 6.
Pod murem widnieje tu podstawa pod rurkę dla zawieszanej na elewacji budynku lampy gazowej.
Jestem absolutnie pewna, że ta instalacja służyła właśnie do tego celu, od roku poluję na podobne relikty i już się nauczyłam, jak one wyglądają.
- Załączniki
-
- KrakĂłw - Kanonicza 6..jpg (68.04 KiB) Przejrzano 18398 razy
-
- KrakĂłw - Kanonicza 6.jpg (27.51 KiB) Przejrzano 18398 razy