Przedwojenne napisy z Krakowa
- szkieletek
- Starszy redaktor
Kurcze, widziałam takie kolumienki (nosz chyba identyczne!) na ulicy Krupniczej, róg Skarbowej. Niemal vis-a-vis mojego napisowego "monopolu".
Czy to o to miejsce chodzi?
Czy to o to miejsce chodzi?
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
Szkieletek zgadza się, kamienica na Krupniczej była "pomocnicza" w stosunku do głównego urzędu.
A na Garncarskiej w kamienicy można jeszcze spotkać takie mebelki... z takimi pieczątkami. Reszte pamiątek po mieszkańcach została zniszczona i spalona na podwórku
Ostały sie tylko nieliczne ksiażki, albumy, przewodniki po Krakowie i ... śpiewniki.
A na Garncarskiej w kamienicy można jeszcze spotkać takie mebelki... z takimi pieczątkami. Reszte pamiątek po mieszkańcach została zniszczona i spalona na podwórku

- Załączniki
-
- gg2.jpg (49.75 KiB) Przejrzano 16749 razy
-
- gg1.jpg (51.96 KiB) Przejrzano 16749 razy
Ostatnio zmieniony 2015-03-06, 20:47 przez Darula, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
.............................................................
www.rawelin.org
www.facebook.com/dariusz.krzysztalowski/
www.rawelin.org
Tzn. - w Katedrze Chorób... ?Darula pisze: A na Garncarskiej w kamienicy można jeszcze spotkać takie mebelki... z takimi pieczątkami. Reszte pamiątek po mieszkańcach została zniszczona i spalona na podwórkuOstały sie tylko nieliczne ksiażki, albumy, przewodniki po Krakowie i ... śpiewniki.
Ostatnio zmieniony 2015-03-06, 20:48 przez gosc, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie jestem na tyle szalony, żeby mniemać coś czy też nie mniemać...
- szkieletek
- Starszy redaktor
Okna się zmieniły, wymieniono chyba stolarkę. Oglądam teraz swoje zdjęcia - ani śladu nie ma po tym historycznym napisie.Darula pisze:Szkieletek zgadza się, kamienica na Krupniczej była "pomocnicza" w stosunku do głównego urzędu.
Dziękuję za to zdjęcie.
"Wszystko, co dzisiaj było dla nas pamiątką, jutro może być zasypane pyłem zapomnienia. Obowiązkiem żyjących jest zebrać te ułomki i okruchy najdroższych pamiątek przeszłości i w pamięci przyszłych pokoleń zapisać."
Gosciu w domu takie mam
... obok katedry.

Człowiek zniesie wszystko prócz jajka.
www.rawelin.org
www.rawelin.org
- szkieletek
- Starszy redaktor
Zazdroszczę. Bardzo szczerze.
Ta moja zazdrość aż boli.
Mnie pozostają jedynie ślady na murach.
Ta moja zazdrość aż boli.
Mnie pozostają jedynie ślady na murach.
- szkieletek
- Starszy redaktor
Ulica Grodzka, narożna kamienica przy Placu Dominikańskim. Zachowała się tu stara, piękna, reklamowa mozaika.
- Załączniki
-
- KrakĂłw Antoni Suski (2).jpg (72.29 KiB) Przejrzano 16701 razy
-
- KrakĂłw Antoni Suski (1).jpg (77.67 KiB) Przejrzano 16701 razy
-
- KrakĂłw Antoni Suski.jpg (55.71 KiB) Przejrzano 16701 razy
- szkieletek
- Starszy redaktor
Takie ledwie czytelne coś zauważyłam ostatnio jadąc ulicą Starowiślną:
- Załączniki
-
- Ul. StarowiÂślna 35 - napis (3).JPG (42.95 KiB) Przejrzano 16670 razy
-
- Ul. StarowiÂślna 35 - napis (2).JPG (45.52 KiB) Przejrzano 16670 razy
-
- Ul. StarowiÂślna 35 - napis (1).JPG (39.17 KiB) Przejrzano 16670 razy
- szkieletek
- Starszy redaktor
- szkieletek
- Starszy redaktor
O ulicy Biskupiej zapomniałam (chociaż rzeczywiście mam ją w notatniku), ale za to znalazłam ładny, przedwojenny napis na jednym z budynków dawnej Fabryki Tytoniu.
- Załączniki
-
- Stary napis (2).JPG (30.88 KiB) Przejrzano 16652 razy
-
- Stary napis (1).JPG (36.9 KiB) Przejrzano 16652 razy