Łącznica Polowa ŁP-10

Czyli wszystkie tematy nie związane z MSMH "Rawelin"
piszczu
Aktywny użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 2014-06-09, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Łącznica Polowa ŁP-10

Post autor: piszczu » 2015-07-27, 20:41

Udało się uruchomić łącznicę i telefony polowe. Sprzęt nie jest w 100% sprawny, ale działa. Został jeszcze mały problem do rozwiązania. Potrzebuję instrukcję do tej łącznicy. Szukałem w necie, ale są tam tylko ogólniki.
Być może instrukcja jest w którymś z naszych pudełek?
Dokładnie nurtuje mnie jeden problem: Czy można wymusić dzwonienie na telefonie operatora (przypiętym do łącznicy)? Czy też jedyną możliwością jest podłączenie dodatkowego dzwonka?
Informacje jakie znalazłem tu Opis łącznicy nie dają w pełni odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Grzesław
Redaktor
Posty: 783
Rejestracja: 2008-12-31, 09:50
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Grzesław » 2015-07-29, 09:24

Czy można wymusić dzwonienie na telefonie operatora (przypiętym do łącznicy)
Oczywiście, każdy telefon ma dzwonek i po otrzymaniu impulsu z łącznicy dzwoni.
Do łącznicy musisz podpiąć dodatkowy telefon, na górze masz zestaw zacisków i podpinasz go pod parę oznaczoną AT.
Grzesław DeZoo

TomekM
Ekspert
Posty: 3165
Rejestracja: 2011-04-19, 07:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: TomekM » 2015-07-29, 16:28

W jednej z centralek instrukcja na 100% jest, jak tylko będę w muzeum to ją wygrzebię.

piszczu
Aktywny użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 2014-06-09, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: piszczu » 2015-07-29, 20:57

Też myślałem że jest oczywista ale sprawa dzwonienia nie jest taka prosta:
W momencie kiedy ktoś kręci korbką, to początkowo wszystkie linie są rozłączone. Nie ma połączenia elektrycznego między telefonem operatora a telefonem użytkownika (gdyby było inaczej to operator słyszał by wszystkie rozmowy na raz).
Połączenie pomiędzy operatorem a użytkownikiem dokonuje się po wciśnięciu przycisku abonenta. Wtedy operator i użytkownik są połączeni galwanicznie i mogą rozmawiać oraz dzwonienie działa (w obie strony).
Dlatego centrala ma osobne styki na dzwonek. Co ciekawe dzwonek ten nie jest napędzany z induktora, ale przez osobą baterię. Ze schematu wynika że dzwonek ten inicjowany jest przez opadniętą klapkę numerową. Czyli dzwoni od chwili zakręcenia korbą i opadnięcia klapki, do czasu podniesienia klapki.

piszczu
Aktywny użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 2014-06-09, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: piszczu » 2015-07-29, 21:40

PS: Z góry dzięki za instrukcję.

Shiman
Ekspert
Posty: 3324
Rejestracja: 2008-12-30, 20:05
Lokalizacja: KR

Post autor: Shiman » 2015-07-29, 22:41

Grzesław ma rację - jak najbardziej takie rozwiązanie działa :-)

TomekM
Ekspert
Posty: 3165
Rejestracja: 2011-04-19, 07:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: TomekM » 2015-07-30, 14:06

Żeby dzwoniło, musi być dzwonek tak jak pisał Paweł:
Załączniki
P1050136.JPG
P1050136.JPG (114.48 KiB) Przejrzano 6264 razy
P1050135.JPG
P1050135.JPG (104.61 KiB) Przejrzano 6264 razy
P1050134.JPG
P1050134.JPG (127.24 KiB) Przejrzano 6264 razy
P1050133.JPG
P1050133.JPG (111.89 KiB) Przejrzano 6264 razy
P1050132.JPG
P1050132.JPG (103.11 KiB) Przejrzano 6264 razy

Shiman
Ekspert
Posty: 3324
Rejestracja: 2008-12-30, 20:05
Lokalizacja: KR

Post autor: Shiman » 2015-07-30, 19:45

TomekM pisze:Żeby dzwoniło, musi być dzwonek tak jak pisał Paweł:
To w takim razie w naszych łącznicach duchy dzwonią ale skoro wiecie lepiej...

TomekM
Ekspert
Posty: 3165
Rejestracja: 2011-04-19, 07:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: TomekM » 2015-07-30, 19:49

nie ja tylko instrukcja :-P

piszczu
Aktywny użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 2014-06-09, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: piszczu » 2015-07-30, 20:28

Dzwoni jeśli przycisk PO jest włączony.
W przeciwnym przypadku telefon operatora jest rozłączony.

Awatar użytkownika
Grzesław
Redaktor
Posty: 783
Rejestracja: 2008-12-31, 09:50
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Grzesław » 2015-07-31, 19:12

Sprawdź dokładnie połączenie kabli abonenckich. Jest to dość istotna sprawa, bo jeżeli coś schrzanisz i odwrotnie podepniesz to dupa z połączenia.
Odnośnie rozmów to możesz rozmawiać z jednym abonentem, albo z wszystkimi na tzw okólnik. Dlatego należy dobrze wpiąć kable.
Żeby wszystko fajnie i sprawnie zadziałało potrzebne są ci trzy telefony. 2 jako rozmawiający ze sobą abonenci i 1 przy łącznicy do kontroli centrali.
Grzesław DeZoo

Shiman
Ekspert
Posty: 3324
Rejestracja: 2008-12-30, 20:05
Lokalizacja: KR

Post autor: Shiman » 2015-08-01, 06:56

I ten trzeci przy centrali dzwoni :-)

TomekM
Ekspert
Posty: 3165
Rejestracja: 2011-04-19, 07:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: TomekM » 2015-08-01, 07:32

Ale jak ma dzwonić skoro instrukcja jasno i wyraźnie mówi, że: obwód to induktor telefonu abonenta i cewka klapki zgłoszeniowo-rozłaczeniowej, czyli przy ustawieniu łącznicy w stanie oczekiwania (bez wciśniętego przycisku Po) - nie ma fizycznej możliwości przepływu prądu z telefonu abonenta do telefonu operatora, więc nie może dzwonić!!!! No chyba, że sobie antycypujesz, że zadzwoni ci np abonent nr 3 i wciśniesz wcześniej Po3, to ci wtedy zadzwoni :-D.

Awatar użytkownika
Grzesław
Redaktor
Posty: 783
Rejestracja: 2008-12-31, 09:50
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Grzesław » 2015-08-05, 00:29

To ja już nie wiem co wam nie gra. Zakładam, że macie ŁP-10MR. Sprawdźcie baterie, bo łącznice działają w systemie MB i to też odgrywa swoją rolę, albo po prostu macie popsutą ;)
Grzesław DeZoo

ODPOWIEDZ